Mezelf niet verliezen in contacten

Sarojini ken ik van Argentijnse tango, daar zijn we ‘op elkaars pad gedanst’. Ik voelde veel herkenning bij haar qua gedeelde interesses en heb een serie privésessies bij haar gedaan, verspreid over een aantal jaren. Een belangrijk thema was hoe ik in contacten met anderen in verbinding met mijn eigen kern kon blijven. In plaats van mezelf te verliezen in het contact, of me helemaal terug te trekken.

Een ontdekkingsreis naar mezelf

Ik heb onderscheid leren maken tussen mijn volwassen zelf en het kind in mij met al haar overlevingspatronen. Ik zie steeds sneller en scherper waar ik ‘van mijn plek ga’. Ik leef nu meer vanuit mijn gevoel en vertrouwen dan vanuit mijn hoofd, zoals vroeger. Het was al met al een enorme ontdekkingsreis naar wie ik zelf ben, los van anderen, wat tegelijkertijd juist tot veel meer verbinding met anderen heeft geleid.

Mijn relaties hebben zich verdiept

Mijn relaties zijn ook daadwerkelijk verdiept, zowel op mijn werk als in mijn vriendschaps- en liefdesrelatie als in mijn gezin van herkomst (vooral richting mijn moeder). Ik voel mijn behoeften en verlangens beter en sta autonomer en assertiever in het leven, terwijl ik voorheen juist een ster was in pleasen. Nu kan ik mijn grenzen aangeven, nee zeggen of op dingen terugkomen. Dat altijd direct bezig gaan met de ander en mezelf vergeten is gelukkig wel behoorlijk verleden tijd!

Mooie aanvulling op cognitieve therapie

Sarojini geeft je sterk het gevoel dat alles er mag zijn, zonder oordelen in goed of fout. Ze ondersteunt je om al voelend te kunnen ontdekken wat er in je speelt en wat aandacht mag krijgen om voller uit te leven. Daarmee is haar benadering een heel mooie aanvulling op cognitieve therapie, waar ik ook bekend mee ben.

Sarojini: authentiek en kundig

Sarojini ervaar ik als heel puur, authentiek en liefdevol. Ze heeft een bepaalde rust over zich, en ook een soort sprankelende speelsheid. Daarnaast is ze een kundige begeleidster met veel inzicht in veelal onbewuste familiedynamieken. Ik heb dan ook al meerdere kennissen en vrienden naar haar doorverwezen.

Vrouw, 42, maatschappelijk werker

Als techneut meer connectie met anderen maken

Als ondernemer, techneut, man en type persoon is het voor mij belangrijk om orde in mijn leven te hebben, zonder dat het obsessief wordt. Ik voelde altijd al veel onrust in mijn lichaam, wat zich zelfs vertaalde naar fysieke kwalen zoals hoge bloeddruk. Ook in relaties met anderen en diep met mezelf vind ik het lastig om echt verbinding te maken. Op aanraden van mijn vrouw en wederzijdse vrienden ben ik toen de training Je Eigen Wijze Weg gaan doen, om te kijken wat mij daarin blokkeerde.

Mijn eerste avond bij de training was gelijk de meest impactvolle. Ik realiseerde me dat ik nooit iemand in de ogen keek tijdens gesprekken! Die eerste avond heeft mijn ogen zeer letterlijk geopend voor andere mensen, en ook voor mezelf.

 

Ik voel mijn innerlijke drive weer

In beide delen van de training kwam ik beter in contact met wat ik echt zelf voel en wil en vind. Ik begon te zien wat mijn patroon is, de ‘groef’ waarin ik leefde. Ik liet me vaak van buitenaf sturen, in plaats van te leven vanuit mijn authenticiteit en interne oerkracht. Nu weet ik beter waar ik behoefte aan heb en wat me gelukkig maakt. Dat geeft me meer rust. Zo heb ik ontdekt dat ik andere mensen nodig heb om mee te connecten, in plaats van op mijn eentje achter mijn computer te blijven zitten, zoals tijdens covid.

Een andere staat van zijn

Bij veel sessies kwam ik in een andere staat van zijn, een warm gevoel van volledige compassie, zowel met mezelf als met anderen. Inmiddels kan ik die rust en zachtheid steeds beter zelf oproepen, bijvoorbeeld door te gaan mediteren of te bewegen op muziek. Vroeger waren dat soort dingen ‘niets voor mij’, maar daarin ben ik veranderd! Het is overigens een weg van zelfonderzoek die nog altijd verder gaat.

Sarojini: rustig en oprecht

Sarojini’s begeleiding heb ik in beide trainingen als heel bijzonder ervaren. Ze is heel kalm, rustig en oprecht, waardoor ik me heel veilig voel bij haar. Door niets te doen en alleen maar bij me te zijn, kon ze soms in oefeningen een ware doorbraak bewerkstelligen, alsof er van binnen een dam doorbrak.

Je Eigen Wijze Weg: diepgaand en intens

De trainingen waren altijd intens voor mij. Ik ging diep naar binnen, naar plekken waar ik met mijn eigen brein nog nooit was geweest. Dat kon soms best overweldigend zijn, maar het is zo de moeite waard. Doordat ik in mijn dagelijks leven mijn eigen patronen ben gaan herkennen, kan ik nu anders op situaties reageren. Ook heeft het absoluut impact gehad op mijn gestel. Mijn manier van leven is nu beter, waardoor ik van de fysieke kwalen af ben en sterker in het leven sta.

Deze trainingen zijn overigens wel verslavend. Ik hunker tenminste altijd naar meer – wees daarvoor gewaarschuwd! 😊

Jochem, 48, ingenieur en ondernemer, getrouwd, twee kinderen

Een wandelend hoofd

Lange tijd heb ik het gevoel gehad dat ik een wandelend hoofd was. Toen mijn vrouw en ik relationeel gezien een moeilijke periode doormaakten, raadde zij me de training Je Eigen Wijze Weg aan, omdat ze daar zelf zoveel aan had gehad. Dat bleek een schot in de roos te zijn. Ooit had ik al eens een cursus Emotioneel Lichaamswerk gedaan, daar was toen ook al een wereld voor me opengegaan.
Later heb ik bij Sarojini nog een langer individueel traject gedaan, om dieper te kunnen ingaan op persoonlijke kwesties. Daarin ging het mij vooral om het contact met mijn gevoel. Toen ben ik ook veel duidelijker gaan beseffen hoe mijn huidige manier van reageren bepaald wordt door ervaringen uit mijn verleden. Door mijn eigen patronen te doorzien, kan ik inmiddels andere keuzes maken.

Please-gedrag leidt tot wrok

Zo was ik erg geneigd om veel te veel te denken vanuit het belang van een ander. Dan neem je soms beslissingen waar je niet helemaal achter staat of die je niet goed uitkomen. Dat soort please-gedrag leidt tot wrok in jezelf, en die is voelbaar en gaat zich toch uiten, zonder dat je het in de gaten hebt.
Ik ontdekte ook dat ik me schuldig voelde als ik voor mijn eigen belang opkwam. Dat slaat natuurlijk nergens op, maar het kostte wel even tijd om me dat te realiseren. Sarojini hielp me die grenzen in mezelf te ervaren, en te oefenen om daar overheen te gaan, wat ik destijds in het normale leven nooit zou hebben gedaan. Maar het werd geen techniek of trucje, het was meer een kwestie van bewustwording. Je gaat dingen herkennen en dan merk je dat je gedrag vanzelf verandert.

Sarojini: vertrouwd en ontspannen

Sarojini kan zich heel goed afstemmen en inspelen op dat wat zich aandient. Maar ze blijft daar niet in hangen, ze gaat ook altijd een laag dieper. Het voelt altijd heel vertrouwd en ontspannen met haar, zodat ik me vrij makkelijk kan openstellen. Als je het idee hebt dat dingen uit het verleden je nog belemmeren, dan is zo’n traject met haar zeker een aanrader.

Bert, 56, communicatieadviseur

Diep in de put

Driekwart jaar geleden zat ik erg in de put. Ik had soms zelfs suïcidale gedachten, terwijl ik een gezin met drie tieners heb. Ik zat er helemaal doorheen en mijn huisarts verwees me naar een psycholoog. Maar die had drie maanden wachttijd, en zo lang kon ik echt niet wachten. Zij raadde me aan om in de tussentijd de groepstraining Je Eigen Wijze Weg te gaan doen.

Een grote stap naar mezelf toe

‘Slechter kan het niet worden,’ dacht ik. ‘Als het niks is, kap ik er gewoon mee.’ Maar het sloeg zo aan, zij hebben me er echt doorheen geloodst. De training heeft me een hele grote stap naar mezelf toe gebracht. Ik kreeg allerlei inzichten over waarom ik me eigenlijk zo voelde, en dat het ook niet allemaal van mij was. Ik had daarna de psycholoog echt nog wel nodig, maar dankzij de training kon ik toen al makkelijker bij mijn gevoel komen.
Inmiddels kan ik alles makkelijker relativeren. Een enkele keer komen die gedachten nog wel terug, maar nu kan ik ermee dealen. Ik snap beter wat er gebeurt in mijn hoofd en weet wat ik dan moet doen, zoals mediteren, buiten wandelen of een innerlijk kind-oefening.

Meer rust in het gezin

Daarnaast ervaar ik nu veel meer rust bij ons thuis. Mede door de training heb ik de rust en het geduld in mezelf gevonden om onze jongste telg de extra aandacht te kunnen geven die hij zo nodig heeft. Om hierin te blijven groeien en mezelf te blijven voelen, ga ik nu ook zelf de PRT-opleiding volgen. Ik ga mezelf niet meer wegcijferen!

Sarojini straalt rust en vertrouwen uit

Sarojini heeft een hele fijne, open persoonlijkheid. Ik kan me heel makkelijk openstellen richting haar, en dat vertrouwen haalt ze bij anderen ook naar boven. Ik kom altijd helemaal tot rust als ik bij haar in de buurt ben!

Vrouw, 46, beleidsadviseur, getrouwd, moeder van 3 tieners

Vastzitten in verstarring

Ik kom al geruime tijd bij Sarojini. Zo had er zich laatst weer veel spanning vastgezet in mijn lijf en voelde ik me verstard, bevroren en geblokkeerd. Die blokkades hebben te maken met een sterke innerlijke criticus en soms een gebrek aan vertrouwen in mezelf en het leven, als gevolg van oude patronen en pijn uit het verleden.

Het gaat weer stromen

Door daar samen met Sarojini aan te werken gaat het dan weer stromen. Dat maakt zo’n verschil, echt een totale verandering! Dan ben ik weer vrolijk, kan ik me weer uiten en ben ik weer toegankelijk voor anderen. Ik voel dan ook letterlijk een tinteling door mijn hele lichaam. Ik ben een groot fan van lichaamswerk, omdat het echt blootlegt wat er aan de hand is en wat er nodig is om te helen, in plaats van het met je hoofd te bedenken.

Sarojini: een liefdevol baken

Sarojini benadert je heel warm en liefdevol, zonder oordeel, wat veel vertrouwen geeft. Daarnaast is ze heel kundig en heeft ze veel kennis in huis, met een heel arsenaal aan methodes zoals familieopstellingen, innerlijke dialoog, ontladingsoefeningen en ademwerk. Voor mij is ze echt een baken en ik ben heel dankbaar dat ze in mijn leven is.

Nora, 40, office manager